Fortsätt till huvudinnehåll

Helvetets vara eller inte vara.

Skrev en replik på Stig OE Hedmans artikel som publicerades på Dagens debattsida, men den blev för lång och därför publicerar jag den här i stället. 

Stig OE Hedman har skrivit en artikel som han kallat "Jesu försoningsverk är allomfattande." Han avslutar sin artikel med "Evangeliet är ju faktiskt glatt och pekar mot en total seger." Evangeliet är verkligen glatt men man måste tillägga "för dem som tar emot evangelium." Det Stig skriver är ju ingenting nytt. 

Denna lära som lär att alla människor till syvens och sist kommer att bli frälsta är en av de mest farliga läror som försöker smyga sig in i församlingen lite då och då. Den första som försökte få in denna lära var en man vid namn Origen (ca. 185-254 AD), och även nu genom pastorer som Rob Bell och andra. Det finns universalister som hoppas att Gud till slut ska frälsa alla. Sedan finns det dogmatiska universalister som tror att Kristus är enda vägen till Gud men tror att bibeln lär att alla människor kommer att bli frälsta. Dessa tror att människorna kommer att få en eller flera chanser att efter döden bli frälsta. 

Som missionär så möter jag ofta dessa tankegångar och måste säga att det är en av de större stötestenar som hindrar människor att gå ut och fullfölja missionsbefallningen. Om människor inte är förlorade utan Kristus, om inte helvetet är en verklighet och människor får ytterligare en chans att efter döden välja Jesus då behöver man ju egentligen inte gå ut och predika evangelium.  

Ingenstans i bibeln finner man något löfte om att människan kommer att få en chans att efter döden välja Jesus. Istället hittar vi ställen som helt stänger dörren för en sådan här tankebana. 

Lukas 13:22-30 På sin väg till Jerusalem gick Jesus genom städer och byar och undervisade. Någon frågade honom: ”Herre, är det bara få som blir frälsta?” Han sade till dem: ”Kämpa för att komma in genom den trånga porten. Ty många, säger jag er, skall försöka komma in men inte kunna det. När husets Herre har stigit upp och stängt porten och ni står utanför och bultar och säger: Herre, öppna för oss, då skall han svara er: Jag vet inte varifrån ni är. Då skall ni säga: Vi åt och drack när du var med, och du undervisade på våra gator. Men han skall svara er: Jag vet inte varifrån ni är. Gå bort ifrån mig, alla ni som bedriver orättfärdighet. Där skall ni gråta och skära tänder, när ni ser Abraham, Isak och Jakob och alla profeterna vara i Guds rike medan ni själv är utdrivna. Och människor skall komma från öster och väster, norr och söder och ligga till bords i Guds rike. Och se, det finns de som är sist som skall bli först, och de som är först som skall bli sist.”

Här säger Jesus faktiskt att dörren till himlen är låst för dem, det finns ingen mer chans att komma in utan de får gå till en plats där det är gråt och tandagnisslan. För de som följer Jesus så väntar evigt liv i Guds närvaro men för de som inte följer Honom väntar bara straff. 

I historien om Lasarus och den rike mannen (Lukas 19:19-31) läser vi om att den rike mannen plågas i helvetet och försöker få Lasarus att komma över och svalka av honom, men det gick inte. Inte heller kunde Lasarus skickas tillbaka för att varna hans bröder men Abraham sade, ”De har Mose och profeterna. Dem skall de lyssna till.”
Johannes 3:36 Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom.

Jag kan inte grekiska men vad jag förstår så är orden ”blir kvar” det grekiska meno och när det hänvisar till tid som här så har det betydelsen ”fortsätta att vara, inte förgå, att förbli”. 

I Matteusevangelium 25 berättar Jesus liknelsen om fåren och getterna. I vers 46 säger han, ”Och dessa skall gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv.” 

Det grekiska ordet för ”evigt” är aionios och i ordet aionios betyder ”utan början och utan slut”, ”det som alltid varit och alltid kommer att vara”, ”utan början” och ”utan slut, evigt.” Om vi säger att helvetet inte är evigt då kan ju inte heller himlen vara evig, eller hur? Men nu tror vi ju att den som tror på honom får evigt liv (Joh 3:16) därför måste vi också tro att straffet är evigt. 

Jesus talade mer om helvetet än om himlen. I Matteus evangelium 7:13 sade han: Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Jesus var helt fokuserad på att frälsa själar och inte att försvara känslor. Det grekiska ordet för ordet fördärv är apoleia och hänvisar till ett ”fördärv som leder till evig misär i helvetet.” 

2 Tess 1:6-10 Här talar Paulus om vad som händer när Jesus kommer tillbaks. I vers 9 står det, Dessa skall bli straffade med evigt fördärv, bort från Herrens ansikte och hans härlighet och makt.

Här står det alltså på grekiska aionios apoleia som alltså betyder evigt fördärv. Augustus sade, ”Våra vänner som längtar att få bort evigt straff borde sluta argumentera mot Gud och istället lyda Guds bud innan det är för sent” (Augustus – City of God). 

Gud är en rättvis domare och därför måste Han döma oss rättfärdigt. Bibeln säger att vi alla är syndare (Romarbrevet 3:23) och är på väg mot ett evigt fördärv. Men om vi åkallar Herren Jesus Kristus blir vi frälsta (Rom 10:13). Detta är EVANGELIUM. 

I Romarbrevets 10 kapitel vers 14-15 läser vi att en människa FÖRST måste höra talas om Jesus innan de kan åkalla Honom. De som hör evangelium men inte tar emot det är förlorade (Joh 3:16-18, Mark 16:15-16). Men vi förstår också om vi läser innantill att även de som INTE HÖRT är förlorade eftersom de också är syndare och Gud måste döma synden. 

Om det är så att för vissa dömer Gud synden och för andra ifall de hört evangelium eller inte betyder det att Gud inte är en rättvis domare. Om detta är sant borde vi kalla hem alla missionärer så att de som idag inte hört evangelium får en chans efter döden att välja Jesu förlåtelse. Då måste vi också fråga oss själva varför Jesus gav oss missionsbefallningen? Varför gav Paulus och apostlarna sina liv för detta? Varför är det så många missionärer som dött för att ge de onådda evangelium? 

En god vän till vår familj berättade om sin mors syster som arbetade som missionär i Kina. Hon betjänade ett barnhem på 50 talet och en dag kom polisen och tog pastorn, en lärare och denna kvinna till stationen. De gav dem ett ultimatum att avsäga sig Kristus eller dö. Läraren gjorde detta och fick gå fri men pastorn och denna svenska kvinna vägrade. De blev då dödade. Var det värt det? Ja, jag tror att det var värt det. En kyrkofader sade att ”martyrernas blod är evangeliets utsäde.” 

Gud vill att alla människor skall bli frälsta och komma till tro på sanningen. Idag finns det 495 olika folkslag (inte officiellt) i Kina. 405 utav dem är onådda idag. Tänk också på Indien, Kambodja, Thailand, Mellanöstern, Nordafrika, Sverige, osv. Om vi fortsätter att predika denna universalism så kommer det dröja innan de får höra evangelium. För inte så många år sedan sände Sverige ut fler missionärer än alla andra länder efter USA, tänk om vi kunde få tillbaks missionsivern igen. 


Patrick Ölund

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är den Allsmäktige Guds Kyrka?

”Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. Jag har nu sagt er detta i förväg. Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte. Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara. Där den döda kroppen är samlas gamarna” (Matt 24:23-28).  Bakgrund Österns Blixt,  东方闪电 , dongfangshandian,  (också känd som Församlingen, den Allsmäktige Guds Kyrka, Sju Andars sekt etc.) hänvisar till en kinesisk sekt. Gruppen grundades 1989 (andra källor säger 2001) och den kinesiska regeringen säger att de har mellan 3 och 4 miljoner anhängare (Wikipedia).  De menar att Kristus återvänt till jorden under våra dagar som den inkarnerade Allsmäktige Guden, men denna gång inte som en man men som en kinesisk kvinna

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag