Fortsätt till huvudinnehåll

Det finns en väg ut ur modlöshet

Hebr. 12:1-3


Text: Hebr. 12:1-3 När vi alltså har en så stor sky av vittnen omkring oss, låt oss då lägga bort allt som tynger, och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss. Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron. Tänk på honom som måste uthärda sådan fiendskap från syndare, annars tröttnar ni och tappar modet.

Introduktion: Modlöshet är något som var och en av oss går omkring och bär på ibland. Det är lätt för oss att låta stress och bördor tynga ner oss och göra så att vi blir missmodiga. Missmodighet har varit orsaken till att många människor blivit fyllda av depression som sedan lett till sjukdom och kanske även till att man valt att avsluta livet.  Missmod har även gjort att man börjat anklaga Gud och detta har lett till att man lämnat Honom. 

Så är det med många Herrens tjänare idag. Kanske du går med tankar på att kasta in handduken. Ge upp. Innan du gör det, vill jag påminna dig om att Gud inte frälste dig för att du skulle leva ditt liv i missmodighet.

2 Tim 1:7 Ty den Ande som Gud har gett oss gör oss inte modlösa, utan är kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.

Bibeln undervisar oss att det är möjligt för oss vinna seger över missmod. Gud har en plan för att befria dig från missmod och ge dig nytt hopp för att löpa det lopp som Han har för dig. 

I. Löp uthålligt i det lopp som ligger framför dig.
v. 1

A. Detta kräver förberedelse – Bibeln säger att vi har ett lopp att löpa. Det är nog ingen som vaknar upp en morgon och bestämmer sig för att springa Stockholm Maraton samma dag. Man behöver förbereda sig för att kunna slutföra ett sådant lopp. Om vi vill göra ett bra lopp, måste vi förbereda oss noggrant.

1. Vi måste lägga bort allt som tynger – Allt som hindrar oss att göra ett bra lopp, måste vi lägga åt sidan. Varje elit idrottare försöker träna bort allting som hindrar dem. Vilken lektion detta är för oss troende löpare! Allt som tar Jesu plats i ditt liv måste göras av med för att du ska kunna löpa bra. Allt som tar din uppmärksamhet, din tid, din ekonomi, din styrka etcetera., är en extratyngd i ditt liv som du måste göra dig av med. Om du inte gör det, kommer det göra att du blir missmodig.

2. Frihet från synden som snärjer oss så hårt – Bilden här handlar om en löpare som tar av sig kläderna så att han ska kunna springa bra. I det gamla Grekland, sprang männen nakna! Kan du tänka dig löpare som tar på sig pälsen när de ska springa? Självklart inte! De tar av sig allt som de inte behöver för att ingenting ska snärja dem.

Det här talar ännu en gång till oss som troende. Du vet väl att du ibland kommer synda fastän du är frälst? Ibland kommer ditt kött att vilja synda. Ibland blir du arg och säger något du inte borde sagt. Din attityd kan vara dålig då och då. Att vara frälst innebär inte att det förhindrar dig från att synda, men synden gör att du inte kan springa ditt lopp väl!

Det står här att vi måste göra något åt dessa synder som så hårt snärjer oss. Vi måste vakta oss själva från deras attacker. Inte gå på platser där de finns. Vi måste vara radikala och ärliga om de synder som plågar oss.

Om du är ärlig så kommer Gud att hjälpa dig att övervinna dem! Han kommer att ge dig seger över de saker som hindrar ditt lopp. Låt inte tyngden från denna värld och synden som snärjer göra så att du blir missmodig under ditt lopp.

B. Detta kräver tålamod – Det står, löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss. Vi befinner oss i ett lopp. Detta ord betyder ”en kamp eller tävling”. Det engelska ordet ”agony”, plåga kommer från detta grekiska ord. Ibland känns livet som en plåga, eller hur? Men oftast är det väl bra och vägen är enkel och lätt. Men ibland känns det ändå som om man springer för att fly bort från något. Ibland känns det som livet är en kamp, en plåga. Det är då vi behöver tålamod. Gud har aldrig sagt att livet alltid kommer vara lätt.

Joh. 16:33 Detta har jag talat till er, för att ni skall ha frid i mig. I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen."

Tålamod betyder ”uthållighet.” Det betyder att man är överlåten att slutföra loppet vadhelst man möter för problem och hinder. Vi springer inte ett kort lopp utan ett maraton. Spring ditt lopp och löp uthålligt. Bestäm dig för att ingenting ska hindra dig. Ingenting ska få dig att ge upp.

II. Överlåt dig själv till att vara fokuserad när du löper ditt lopp
v. 2-3

(Ill. När vi löper detta lopp, ska vi hålla oss själva fokuserade. Vi ska koncentrera oss på saker som hindrar oss att bli missmodiga medan vi löper loppet.)

A. Fokuserad på Jesus Kristus  - "Blicken fäst på Jesus." När vi fokuserar på Jesus så kommer detta att hjälpa oss att löpa bra. Var och en av oss har sitt eget lopp att löpa. Vi tävlar inte mot varandra. Jag kan inte löpa ditt lopp och du kan inte löpa mitt. Om jag hela tiden fokuserar på hur du springer ditt lopp och hur duktig du är, så finns det god risk för mig att bli modfälld. Jag kanske besegras för att jag inte är lika bra som du är. Då kanske jag försöker att springa på din bana. Kanske jag blir full av stolthet för jag tror att jag är bättre än dig. Om jag låter dina segrar eller nederlag hindra mig. Om jag håller blicken fäst på dig och hur du springer så får jag problem. Vi kan endast löpa bra om vi håller vår blick fäst på Jesus.

Han är domaren över loppet. Han är den som ger belöningen. Han diskar löparna. Håll blicken fäst på honom.

B. Fokuserad på hur Jesus löpte sitt lopp

1. Han har redan avslutat vårt lopp för oss – Medan vi löper vårt lopp, låt oss fatta mod i det faktum att Jesus redan har löpt det här loppet. Han sprang loppet före oss och han fullföljde loppet till slutet. Genom att göra det, avslutade han även vårt lopp för oss. Det betyder att medan vi löper vårt lopp och möter livets svårigheter, har vi Honom som hjälper oss.

Hebr. 4:15-16 Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd. Låt oss därför frimodigt gå fram till nådens tron för att få barmhärtighet och finna nåd till hjälp i rätt tid.

Han mötte många olika problem och hinder under sitt liv, men han löpte loppet. Han gick igenom många saker: Han föddes av en mamma som inte var gift. Han anklagades för att vara besatt av demoner. Han blev anklagad över att vara Samarier. De spottade på honom. De ville ha honom dödad. Till slut korsfäste de Honom fast Han inte var skyldig.

Ja, han har varit igenom allt. Han är den perfekte coachen, förebilden för de som löper loppet här ikväll. Så, låt oss ha blicken fäst på honom och inte på något annat.

1 Kor. 15:57 Men Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus.

Han har gett oss segern och det enda han begär från oss är att vi fäster blicken på honom när vi löper loppet. Segern är redan vunnen! Vi behöver bara slutföra vårt lopp! Jag vill slutföra mitt lopp på ett bra sätt. Jag vill kunna säga med Paulus,

2 Tim. 4:7-8 "Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron. Nu ligger rättfärdighetens segerkrans i förvar åt mig. Den skall Herren, den rättfärdige domaren, ge åt mig på den dagen, och inte bara åt mig utan åt alla som älskar hans återkomst"

III.  Överlåt dig själv till att fullborda loppet
v. 2-3
Vi kan lära oss något mer från dessa verser och det är att vårt liv inte behöver vara ett lopp fyllt av modlöshet, utan det kan vara ett lopp där vi är tillfredsställda. 

A. Tillfredställelse av att minnas vad Jesus gjort– När du känner att modlöshet håller på att fylla dig, påminn dig själv vad Jesus gjort för dig. När du tänker på det, kommer du ihåg hans kärlek för dig och att Han gått före dig. "Tänk på honom som måste uthärda sådan fiendskap från syndare, annars tröttnar ni och tappar modet."

"Vad skall vi nu säga om detta? Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss?", Rom. 8:31.

Kom ihåg Honom när svåra tider kommer.

B. Tillfredställande av en belöning – Jesus har lovat oss en lön. Han gick före oss och har förberett en plats för oss Joh. 14:1-3.

1 Kor 15:58. Var därför fasta och orubbliga, mina älskade bröder, och arbeta alltid hängivet för Herren, eftersom ni vet att ert arbete i Herren inte är förgäves.

C. Tillfredsställandet av att vila ut – Ibland när vi löper loppet kommer det stunder när vi blir trötta och våra steg blir tunga. Vi blir utmattade. Men låt oss komma ihåg att vi inte är hemma än. Vi har inte sprängt målsnöret.

Det finns en vila för Guds folk, Hebr. 4:9. Det kommer en dag när vi kan lägga av oss allting och bara sitta ner vid Herrens fötter. Det kommer en dag när Han ska torka alla våra tårar. Upp. 21:4. Låt oss komma ihåg att det här livet inte är platsen för vila för Herrens tjänare. Det är en plats av arbete och troget tjänande. Därför måste vi fästa blicken på honom och tänka på honom så att vi inte tröttnar och tappar modet.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är den Allsmäktige Guds Kyrka?

”Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. Jag har nu sagt er detta i förväg. Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte. Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara. Där den döda kroppen är samlas gamarna” (Matt 24:23-28).  Bakgrund Österns Blixt,  东方闪电 , dongfangshandian,  (också känd som Församlingen, den Allsmäktige Guds Kyrka, Sju Andars sekt etc.) hänvisar till en kinesisk sekt. Gruppen grundades 1989 (andra källor säger 2001) och den kinesiska regeringen säger att de har mellan 3 och 4 miljoner anhängare (Wikipedia).  De menar att Kristus återvänt till jorden under våra dagar som den inkarnerade Allsmäktige Guden, men denna gång inte som en man men som en kinesisk kvinna

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag